HTML

épp itt vagyunk

Támogatóink

 
ők csinnálták ezt a blogot
 
ők csinálták a mobil alaklamzást (most épp itt vagyunk)

túra képek

defekt counter: 22

út során szerzett defektek:
- Levi (7)
- Sebi (6)
- Ádám (3)
- Kende (3)
- Kata (1)
- Matyi (1)
- Lóci (1)

Friss topikok

Címkék

Archívum

2012.08.08. | Róma, 3. nap: az antik Róma

2012.08.09. 07:19 blogfelelős

A mai napon Szabó-Pál tanár úr vezetésével az antik korból fennmaradt emlékeket néztük meg.

 
A sétát az olasz egység megteremtőjének, II. Viktor Emánuelnek emlékművétől kezdtük. A "Haza Oltára" azt igyekszik bizonyítani, hogy a modern olasz állam is képes olyan monumentális építkezésre, mint a Római Birodalom és a Római Katolikus Egyház; a látottak alapján ez erősen megkérdőjelezhető, talán a próbálkozásért is kár volt. Még az olaszok is csak "írógépként" emlegetik az emlékművet. Szó esett a szemben lévő és jóval szebb Palazzo Veneziáról is.

IGP3834

 
 

Következett a Capitolium tér és Michelangelo, a tér rendezője, majd a Santa Maria in Aracoeli. Sikerült úgy szervezni az utat, hogy a templom előtti meredek lépcsősoron se felmenni, se rajta lejönni ne kelljen.

Az utunkat a Forum Romanummal folytattuk (előbb különböző szögekből ránéztünk a Forumra, végigvettük, hogy mi micsoda, odabent mindenki kapott szabadidőt, hogy bejárja a területet). Lehetőség volt a Palatinus dombra is felmenni, bár az időbeli korlát ezt valamelyest akadályozta. A zsidók legyőzőjének, Titusnak diadalívénél találkoztunk.

IGP3843

 
 

A következő állomás a Forum Romanum mellett fekvő Colosseum volt. A módszer itt is hasonló volt: Szabó-Pál tanár úr elmondta az épület történetét, majd meghatározott idő állt rendelkezésre, hogy megnézzünk mindent, amit szeretnénk.

IGP3936

 
 

Nagy Konstantin diadalívétől úgy jöttünk haza, hogy érintettük a Circus Maximus maradványait (tulajdonképpen ma már a kutyafuttatót :(. Itt egykor százezrek figyelték a fogatversenyeket (Ben Hur), a császár otthonról nézhette a viadalt.

IGP3982

 
 
Az utolsó állomás a Santa Maria in Cosmedin templom volt. Az évszázadokon keresztül jelentős görög kisebbség temploma ez.

Este beültünk még egy kávézóba, hogy megnézzük az olasz-magyar vízilabda mérkőzést, de amit láttunk elszomorított, pedig a hangerővel és a drukkolással nem volt gond (a mi részünkről). Szurkolás szempontjából azt hiszem van még mit tanulniuk a rómaiaknak :) 

A mai nap fotóit Ocskay Marci készítette. 

 

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Juhász Gábor 2012.08.18. 15:41:21

Végre megírom a képeslapokat, az Aracoeli-nél, Titus diadalíve mellett. Összesen kilenc darab: 5 rokon, 3 kolléga és a papunk. Az ókori Rómában Tibor kalauzol minket. Tetszik a Capitolium, a monéta, az írógép kifejezés, a Palazzo Venezia (visszafelé még a San Marco-ba is benézünk páran). Este vízilabda elődöntő az olaszokkal. Nem megy a játék, nincs elég szufla az egyenlítéshez, sok az öreg, Szécsi és a védekezés nem túl acélos.
süti beállítások módosítása