HTML

épp itt vagyunk

Támogatóink

 
ők csinnálták ezt a blogot
 
ők csinálták a mobil alaklamzást (most épp itt vagyunk)

túra képek

defekt counter: 22

út során szerzett defektek:
- Levi (7)
- Sebi (6)
- Ádám (3)
- Kende (3)
- Kata (1)
- Matyi (1)
- Lóci (1)

Friss topikok

Címkék

Archívum

2012.08.09. | Róma, 4. nap: Róma templomai

2012.08.09. 19:32 blogfelelős

A nap első állomása a Lateráni bazilika volt. 

IGP4003
 
 
Majd továbbmentünk a magyar emlékekben gazdag Santo Stefano Rotondoba. A templomot magyar pálosok kezelték a XV-XVI. században (többen közülük itt nyugszanak, például Lászai János), aztán a Collegium Germanicum-Hungaricum kezelésébe került. A templom a mennyei Jeruzsálem Jelenések könyvében leírt paraméterei alapján készült, az V. században szentelték István vértanú tiszteletére. Sajnos zárva volt.

IGP4049
 
 

A folytatásban a Szent Kelemen bazilika következett, ahonnan belépés után kiküldtek, mert épp zárták szieszta miatt. Délután páran visszamentek és utaztak az időben a XII. századi felső bazilikából, a IV. századi altemplomon keresztül az I-II. századi római lakóházig, Mithrasz-szentélyig. Szent Kelemennek, Péter harmadik utódjának ereklyéit őrzi a templom, rajta kívül itt van eltemetve Szent Cirill is, a szlávok apostola.

IGP4112

 

Szintén zárva volt a San Pietro in Vincoli, ahol Szent Péter láncait őrzik, valamint ahol a Mózes szobor (Michelangelo) is található. Délután páran ezt is megnézték.

Ezután a Santa Maria Maggiore-be mentünk. A Szűzanya római főtemplomának helyét a IV. században egy látomás alapján augusztusban hó jelölte ki. Ez a templom szerencsére nyitva volt, és így páratlan látványban volt részünk.  

IGP4051

 

Közös templomjárásunk a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában végződött. Szent Pál feltételezett kivégzésének helyén épült Róma második legnagyobb temploma, ami egyszerű monumentalitásával többeket lenyűgözött. A XIX. században egy tűzvész után teljesen újjá kellett építeni, amit nemzetközi összefogás segített. Ennek a templomnak érdekessége, hogy az összes pápa (265 db) mozaikképe fent van a falon.

IGP4105 

 

Este (biciklis) sétát tettünk a kivilágított városban. Mások újra élvezték Ostiában a Tirrén-tenger habjait.

IGP4141

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Juhász Gábor 2012.08.18. 15:42:10

Talán az általam leginkább várt program következik, a középkori templomok. Metrózunk. A Laterán után három templom is zárva van. Matyi feladja a képeslapjait, a San Pietro in Vincoli mellett érjük utol a csapatot, akik a tanár úr bemutatását hallgatják (szűk út, kocsik alig férnek el, némelyik mozgásba hozza az álló robogót). A templom zárva van, de ezt ők még nem tudják, hátulról jöttek. Juhász tanár úr is szeretne valamit mondani… A Santa Maria Maggiore végre nyitva van, majd utazunk a Szent Pálhoz. Pálhoz, aki fogolyként érkezett meg végül Rómába (Jeruzsálemben a császárhoz fellebbezett, több gyilkossági kísérletet úszott meg, talán ezzel kimenekül a veszélyes zónából, csakhogy a császár környezetében is van egy-két ellenséges személy, az Apostolok Cselekedetei nem számol be a haláláról, pedig a közeli munkatársa, Lukács írta, érdekes). Van lehetőség a templom után Ostiába menni (Tiborral), és van lehetőség a kimaradt templomok meglátogatására (velem). Marci, Kati, Sebi és Laci választják ezt a programot. A San Clementét kár lett volna kihagyni. Még egy plusz programot is megpróbálunk beiktatni, a kapucinusok templomát, hétig van nyitva, de fél hétig be kell menni, két perccel maradtunk le. Feladom a képeslapokat. Este felpakoljuk a sátrakat és a bicikliket (13 db) az utánfutóra és a tetőcsomagtartóra. Halászék másnap indulnak. Varga Peti elrepült.
süti beállítások módosítása