HTML

épp itt vagyunk

Támogatóink

 
ők csinnálták ezt a blogot
 
ők csinálták a mobil alaklamzást (most épp itt vagyunk)

túra képek

defekt counter: 22

út során szerzett defektek:
- Levi (7)
- Sebi (6)
- Ádám (3)
- Kende (3)
- Kata (1)
- Matyi (1)
- Lóci (1)

Friss topikok

Címkék

Archívum

Minden út

2012.08.20. 17:21 blogfelelős

Miért zarándokoltam el kerékpárral Rómába? Megkerülhetetlen kérdés a többiek számára is. Nem is tudom, mi a nehezebb, válaszolni erre a kérdésre, vagy elkerekezni Rómáig. Még ha el is tekintünk attól, hogy különböző célok motiválják az egyes résztvevőket, akkor sem tud senki teljes választ adni. Az erőpróba teljesítése, a bizonyítási vágy, az élmények, új barátságok, Róma vonzereje, az úti látnivalók mindannyiunkat (még ha különböző mértékben is) ösztönözhetnek, de van egy nyugtalanító, nehezen feltárható oka részvételünknek, amire csak annyit mondhatunk, hogy nem is tudom miért. Ez az a rész, amit odaadunk Istennek, ő jobban tudja, hogy miért vagyunk itt. A fölajánlás nyilvánvaló abból, hogy időnket és a kényelemmel körbebástyázott jól megszokott környezetünket hetekre felcseréltük a bizonytalanra, kitettük magunkat az időjárásnak, mások vendégszeretetének, a szervezés hiányosságainak, ami ételben, napi távban, alvásmennyiségben szorongatott. Amíg az ember a maga teremtette környezet biztonságát élvezi, nem is gondol Istennel, de amint kiszámíthatatlanná válik a jövő, óhatatlanul Isten felé fordul, vagy ha nem, akkor is megpróbálja értelmezni az eseményeket. A legszebb konklúzió az, amire Pál is eljutott: „Tudjuk, hogy az Istent szeretőknek minden a javukra válik…” (Róm 8,28) Ennek kimondásához, azonban az eseményeket meg kell rágni, meg kell érlelni magunkban, míg el nem jut minden a szívünk közepéig. Azért válhat minden a javunkra, mert ilyen a világ, Isten a rosszból is jót hoz elő. A népi bölcsesség szerint minden rosszban van valami jó, és ezt nem keserű szájízzel, semmire sem jó vigasztalásnak találta ki az ember. Igazából az ember csak felfedezte ezt az igazságot. Rágódásra, érlelésre különben volt elég időnk, akár a biciklin ülve, akár másra várva (már ha éppen ébren tudtunk maradni).

Bár nem lesz teljes a válasz így sem, de leírom, azért jöttem Rómába kerékpárral, hogy Istennel beszélgessek, és másoknak is lehetőséget adjak erre. Ha másból nem, legalább abból, hogy hogyan fogadtak minket állomáshelyeinken, rádöbbenhetünk, hogy van még ereje annak a szónak, hogy zarándok, római zarándok. Magát a földi életet is hasonlítják zarándokúthoz, mert nincs maradandó lakásunk itt. Most egy kicsit intenzívebben élhettük ezt át, amikor az ég volt a sátorunk, a föld az asztalunk. Lebontottuk a kényelem falait és rádöbbentünk, hogy enélkül is van élet, sőt szép az élet. Ettől még otthon nem fogunk kihurcolkodni az udvarra aludni, de tudjuk a helyén kezelni az ágyunk puhaságát. Erről bármikor könnyű szívvel lemondhatunk, ha úgy alakul. És másról is. Talán ezt tanultuk meg, és nem azt, hogy mennyire kell ezekhez ragaszkodnunk.

Istennel beszélgetni jöttem? Hát otthon nem ezt teszem? Mert ha nem, akkor most sem fog menni. A beszélgetés azért izgalmas és nyugtalanító, mert itt mást mondhat, mint otthon. Vagy lehet, hogy most jobban meghallom, amit otthon is mondott már. És miről beszélünk? Mindig ugyanarról (mégsem unatkozunk): mi értelme van az egésznek, és hogyan kell jól csinálni. Hétfőn reggel (július 23.) úgy ébredtem, hogy nem akarok menni. Egy porcikám sem kívánja az utat. Ez még pár reggel ismétlődött, de aztán elfogyott az erre szánt időm. Tudtam, hogy távollétem szenvedést okoz. De azt is tudtam, már az út ötletekor, hogy ezzel majd valahogy meg kell küzdenem. És hogy lesz ez még rosszabb is. Hátha kijön belőle valami jó.

Nem élhetünk úgy tovább, mint eddig. Súlyos szavak, de súlyos volt az út maga is. Nemcsak arról van szó, hogy én már jártam kerékpárral Rómában (és formál minket a tudat, esetleg dicsekszünk), vagy egy-egy dologról beugrik valami úttal kapcsolatos és tovább szövődik az út története. Hanem hogy mások vállára állhattam, és onnan olyasmit láttam, amire akkor is vágyik majd a szívem, ha lejjebb kell ereszkednem, de nem felejtem, kezet és vállat adok hozzá másoknak, hogy újra a magasba emelkedjem. Ámen.

Juhász Gábor

Szólj hozzá!

2012.08.11. | Róma, 6. nap: indulás haza

2012.08.11. 13:29 blogfelelős

Mai nap az utolsó napunk Rómában.


 

Indulás előtt még elmentünk egy sétára, ugyanis Kalazanci Szent József és a piarista rend központi házát nem sikerült az előző napokban megnézni.

 
 

Miután visszajöttünk egy ebéd és egy mise után útnak indultunk hazafelé!

1 komment

2012.08.10. | Róma, 5. nap: a barokk Róma

2012.08.10. 09:05 blogfelelős

 

Ahogy Szabó-Pál Tibor tanár úr reggeli videójában elmondta, a mai sétánkat Szent Ignác templomában kezdtük. A mennyezet csodálatos, hihetetlen perspektívával rendelkezik!

IGP4329

 

Majd tovább mentünk az Il Gesu templomba, ami a jezsuiták főtemploma (itt nyugszik Loyolai Szent Ignác). Tulajdonképpen ez az első barokk templom Rómában.

IGP4177

 

Következő megállónk a Szent Pantaleon templom volt (a piarista rendházhoz kötődő templom), de szieszta miatt zárva volt, ezért továbbmentünk a Santa Maria Sopra Minerva templomba, ami Róma egyetlen gótikus temploma - bár ez a homlokzatán nem látszódik. A Sopra Minerva végződést pedig azért kapta, mert egy egykori Minerva templom fölé építették. Ebben a templomban található Sziénai Szent Katalin sírhelye is.

IGP4191

 

Soron következő templom a franciák üzemeltetése alatt álló (és ezt nevében is tükröző) San Luigi dei Francesi volt. E templomot elsősorban Caravaggio festményei miatt kerestük fel (Szent Máté elhívatása, Szent Máté és az angyal, Szent Máté mártíromsága).

IGP4209

 

Igaz, már korábban jártunk a Pantheonnál, de nem sikerült bemennünk, ezért most ismét arra sétáltunk és megnéztük belülről is.

IGP4213

 

Záró állomásként (méltóan a zarándoklathoz) a Szent Péter-bazilikát céloztunk meg. Itt először a kupolába másztunk fel, majd úgy jutottunk be a templomba. Sajnos az altemplomot mise miatt lezárták, így oda nem mehettünk.

IGP4252

 
DSC 6581

1 komment

2012.08.09. | Róma, 4. nap: Róma templomai

2012.08.09. 19:32 blogfelelős

A nap első állomása a Lateráni bazilika volt. 

IGP4003
 
 
Majd továbbmentünk a magyar emlékekben gazdag Santo Stefano Rotondoba. A templomot magyar pálosok kezelték a XV-XVI. században (többen közülük itt nyugszanak, például Lászai János), aztán a Collegium Germanicum-Hungaricum kezelésébe került. A templom a mennyei Jeruzsálem Jelenések könyvében leírt paraméterei alapján készült, az V. században szentelték István vértanú tiszteletére. Sajnos zárva volt.

IGP4049
 
 

A folytatásban a Szent Kelemen bazilika következett, ahonnan belépés után kiküldtek, mert épp zárták szieszta miatt. Délután páran visszamentek és utaztak az időben a XII. századi felső bazilikából, a IV. századi altemplomon keresztül az I-II. századi római lakóházig, Mithrasz-szentélyig. Szent Kelemennek, Péter harmadik utódjának ereklyéit őrzi a templom, rajta kívül itt van eltemetve Szent Cirill is, a szlávok apostola.

IGP4112

 

Szintén zárva volt a San Pietro in Vincoli, ahol Szent Péter láncait őrzik, valamint ahol a Mózes szobor (Michelangelo) is található. Délután páran ezt is megnézték.

Ezután a Santa Maria Maggiore-be mentünk. A Szűzanya római főtemplomának helyét a IV. században egy látomás alapján augusztusban hó jelölte ki. Ez a templom szerencsére nyitva volt, és így páratlan látványban volt részünk.  

IGP4051

 

Közös templomjárásunk a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában végződött. Szent Pál feltételezett kivégzésének helyén épült Róma második legnagyobb temploma, ami egyszerű monumentalitásával többeket lenyűgözött. A XIX. században egy tűzvész után teljesen újjá kellett építeni, amit nemzetközi összefogás segített. Ennek a templomnak érdekessége, hogy az összes pápa (265 db) mozaikképe fent van a falon.

IGP4105 

 

Este (biciklis) sétát tettünk a kivilágított városban. Mások újra élvezték Ostiában a Tirrén-tenger habjait.

IGP4141

1 komment

2012.08.08. | Róma, 3. nap: az antik Róma

2012.08.09. 07:19 blogfelelős

A mai napon Szabó-Pál tanár úr vezetésével az antik korból fennmaradt emlékeket néztük meg.

 
A sétát az olasz egység megteremtőjének, II. Viktor Emánuelnek emlékművétől kezdtük. A "Haza Oltára" azt igyekszik bizonyítani, hogy a modern olasz állam is képes olyan monumentális építkezésre, mint a Római Birodalom és a Római Katolikus Egyház; a látottak alapján ez erősen megkérdőjelezhető, talán a próbálkozásért is kár volt. Még az olaszok is csak "írógépként" emlegetik az emlékművet. Szó esett a szemben lévő és jóval szebb Palazzo Veneziáról is.

IGP3834

 
 

Következett a Capitolium tér és Michelangelo, a tér rendezője, majd a Santa Maria in Aracoeli. Sikerült úgy szervezni az utat, hogy a templom előtti meredek lépcsősoron se felmenni, se rajta lejönni ne kelljen.

Az utunkat a Forum Romanummal folytattuk (előbb különböző szögekből ránéztünk a Forumra, végigvettük, hogy mi micsoda, odabent mindenki kapott szabadidőt, hogy bejárja a területet). Lehetőség volt a Palatinus dombra is felmenni, bár az időbeli korlát ezt valamelyest akadályozta. A zsidók legyőzőjének, Titusnak diadalívénél találkoztunk.

IGP3843

 
 

A következő állomás a Forum Romanum mellett fekvő Colosseum volt. A módszer itt is hasonló volt: Szabó-Pál tanár úr elmondta az épület történetét, majd meghatározott idő állt rendelkezésre, hogy megnézzünk mindent, amit szeretnénk.

IGP3936

 
 

Nagy Konstantin diadalívétől úgy jöttünk haza, hogy érintettük a Circus Maximus maradványait (tulajdonképpen ma már a kutyafuttatót :(. Itt egykor százezrek figyelték a fogatversenyeket (Ben Hur), a császár otthonról nézhette a viadalt.

IGP3982

 
 
Az utolsó állomás a Santa Maria in Cosmedin templom volt. Az évszázadokon keresztül jelentős görög kisebbség temploma ez.

Este beültünk még egy kávézóba, hogy megnézzük az olasz-magyar vízilabda mérkőzést, de amit láttunk elszomorított, pedig a hangerővel és a drukkolással nem volt gond (a mi részünkről). Szurkolás szempontjából azt hiszem van még mit tanulniuk a rómaiaknak :) 

A mai nap fotóit Ocskay Marci készítette. 

 

1 komment

2012.08.07. | Róma, 2. nap: Ostia (Antica)

2012.08.09. 07:19 blogfelelős

A mai napon felfrissülésként lementünk a tengerpartra. De előtte megálltunk Ostia Anticanál, hogy megnézzük a város fennmaradt emlékeit.
 
IGP3767

 

 
 
Ostia Antica után továbbmentünk Lido di Ostiaba, hogy fürödjünk (ugyanis tényleg forróság volt).

SAM 3514

 
 

Fürdés után jöttünk haza, ahol várt ránk a vacsora (töltött káposzta konzerv :)

1 komment

2012.08.06. | Róma, 1. nap: Vatikán

2012.08.09. 00:00 blogfelelős

Mai nap a Vatikánt jártuk be: első megálló a Vatikáni múzeum volt. Hosszasan álltunk sorba, az idő ismét kitett magáért. Egy euróért lehetett kapni vizet, napernyőt, legyezőt, meg egy csomó hülyeséget is (zenére ugráló mikiegeret, visító takonypócot...).

A Sixtus-kápolna és Raffaello stanzái, és kit mi fogott meg, kárpótoltak mindezekért.

IGP3709

 
 
Hazafele még érintettük az Angyalvárat. Ez eredetileg Hadrianus mauzóleuma volt, és a császárok temetkezőhelye, később katonai erőd lett, a pápák is erre használták. Az angyal úgy került a nevébe, hogy Nagy Szent Gergely pápa körmenetben könyörgött a pestistől való megszabadulásért 590-ben, mikor a vár tetején meglátta Szent Mihályt, ahogy a büntetés kardját visszadugja hüvelyébe.

IGP3642

1 komment

2012.08.05. | 14. nap: Piediluco » RÓMA

2012.08.06. 07:42 blogfelelős

Utolsó nap reggel Piedilucoban ébredtünk, de már mindenki sokkal izgatottabb volt. Ez onnan is látszódott, hogy sokkal hamarabb elkészültünk a reggeli szedelőzködéssel...

P8052394 

Nagy riszpekt Petinek, akinek a biciklije Terniben volt javításon és egyedül ment vissza érte (az autó nem vállalta a visszautat...) A történethez tartozik, hogy Peti a Szent Péter-téren ért utol minket! Jelzés értékű! :)

 
Rietin keresztül vezetett az utunk. Odáig dombok, majd Rieti után két kemény emelkedő következett. Utána pedig az út leghosszabb lejtője olyan szembeszéllel, amilyet még nem éltem (pedig már néhány éve biciklizek...).

IGP3610
 

Város határában még megálltunk egy gyümölcsárusnál dinnyére és barackra, majd továbbgurultunk a központ felé.

 
 
Róma táblánál kötelező egy fotó.

P8052398


 

A Szent Péter-bazilika előtt volt a "befutó".

DSC 4808

Szállásunk a Collegio Nazareno-ban van, a Spanyol-lépcső és a Trevi-kút között félúton. A szálláson már várt a Kalász-féle csapat (azok a bringások, akik Kalász tanár úr - és egy GPS - vezetésével jöttek Rómába), de nem sokkal az érkezésünk után a buszosok is befutottak.

Vacsora előtt Nyeste ig. úr misét celebrált, majd vacsora után fakultatív városnézés következett.

Záró szakasz:

track-2012-08-05.png

2 komment

2012.08.04. | 13. nap: Assisi » Piediluco

2012.08.06. 07:41 blogfelelős

Assisiben 9-kor el kellett hagyni a szálláshelyet, majd lementünk az egyik kapuhoz reggelizni. Egyezményes alapon délelőtt városnézés volt (Szent Ferenc sírja a San Francesco-ban), majd ebéd, szieszta és úgy indult a csapat tovább (bár volt egy része, aki az ebédet és a sziesztát kihagyta, hogy ne kelljen sötétben tekerni).

IGP3499
 
 

Az ebéd a Santa Maria degli Angeli templom mellett(i parkolóban) volt. A templom másik neve: Porciunkula. A templom azon kis kápolna fölé épült, amit Szent Ferenc álma alapján felújított, míg rá nem döbbent, hogy az Egyház megújítása több egy templom felépítésénél. Mégis ez a kápolna lett a ferences rend bölcsője, itt halt meg Szent Ferenc.

IGP3590
 

 
 
Két bicikli ment tönkre nem sokkal az indulás után (Petié és Esztié).

Ezen a napon is sikerült beletekerni az éjszakába... 

SAM 3384

 

 
Viszont most mindenki megérkezett éjfélre és szállásunk is volt (zuhanyzóval, árammal)!

 

Mai napi szakasz:

 
track-2012-08-04.png

1 komment

2012.08.03. | 12. nap: Loreto » Assisi

2012.08.06. 07:41 blogfelelős

Reggel turistalátványossággá váltunk, de gyorsan véget vetettünk ennek: felkeltünk, reggeliztünk és összeszedtük magunkat. A nap első programja autószerviz keresése volt. Kiderült, hogy nem a sebességváltó romlott el, hanem a kuplung, de ennek a javítása legalább 6 óra és péntek lévén csak hétfőn/kedden tudták volna csak megcsinálni, így továbbindultunk. A hálózsákokat a biciklin visszük tovább, hogyha az autó nem érne oda Assisibe, akkor is legyen mivel takaróznunk.

Első állomás (hegymászás után) Loreto volt. Fantasztikus, ahogy a Szent Család háza bent van: kőfallal, márványfallal és bazilikával körbevéve!

SAM 3365

 
 
Menet közben a nagy hőség miatt megálltunk Treiában egy bolt árnyékában sziesztázni, majd úgy indultunk tovább. Utunkat hegyek nehezítették: az Appenninek vonulatai.

 SAM 3374 
 
Realizáltuk, hogy későn fogunk odaérni a szállásunkra. Viszont egy igen combos emelkedőt kellett megmászni, közben ránk sötétedett, így Assisibe egy kerülőúton mentünk (ami nem egy újabb hegyen visz keresztül). Hogy pontos legyek: Marci, Laci, Sebi, Ábel és Matyi a hegyen át ment és a láthatatlansági körülmények miatt hajnali fél kettőre értek a szállásra (a többiek "már" éjfélre ott voltak), ami Assisi tetején volt, a klarisszák kertjében.

 P8032144
 

Nagy a hőség: éjfélkor a patika külső hőmérője 30 fokot mutatott.

 
Mai napi táv:

track-2012-08-03.png

1 komment